Europas ældste kendte nattergal lever på Fyn

Torsdag den 5. maj 2016 fangede en af museets frivillige ringmærkere en ringmærket nattergal i Sortemosen nær Gudme, på det østlige Fyn. Det viste sig at fuglen var ringmærket for næsten ni år siden, 11. juni 2007, på samme lokalitet af samme ringmærker. Fuglen var mindst et år gammel da den blev ringmærket, og det betyder at fuglen kan fejre 10 års fødselsdag i år.

Den tidligere ældste dansk-mærkede nattergal blev 7 år og 9 måneder gammel. Den ældste i Europa blev mindst 8 år og 10 måneder.

Nattergal overvintrer i det østlig Afrika, primært syd for Ækvator, og efterårstrækket passerer meget koncentreret gennem Kenya. Nattergalen fra Fyn har således fløjet mindst 10 gange frem og tilbage til overvintringsområdet i det østlig Afrika, svarende til 10 x ca. 14.000 km, altså mindst 140.000 km. Forskere fra museet har påvist ved hjælp af lysloggere at nattergale under forårstrækket fra Kenya til Amager i gennemsnit flyver over 300 km i døgnet. Nattergalen er en middelstor spurvefugl, 16 cm lang og vejer mellem 22-32 gram.

Den næsten 10 år gamle nattergal fra Fyn. Sortemosen 5. maj 2016. Foto: Hans Rytter.Nattergal_20160505_Hans-Rytter-small