Svensk-ringmærket rovterne genfundet på Amager

Den 15. maj 2017 blev en rovterne skudt i Københavns Lufthavn, Kastrup. Fuglen blev skudt ved landingsbanerne af hensyn til flysikkerheden. Rovternen bar en svensk ring, og det viste sig, at fuglen var ringmærket som redeunge 21. juni 2005 på et klippeskær ud for Oxelösund syd for Stockholm, 434 km fra Kastrup. Fuglen blev således over 11 år og 10 måneder. Den ældste registreret i Danmark. Den ældste kendte rovterne i Europa var også svensk og den blev 30 år gammel.

Den smukke rovterne med det store røde næb er verdens største terneart. Rovterne forekom tidligere en fåtallig trækgæst i Danmark, men siden 2008 er arten begyndte at yngle enkelte steder i Danmark. I de senere år er bestanden opgjort til 5-10 par, hvoraf flest yngler på Saltholm i Øresund.

I Danmark er der ringmærket fem rovterner, men ingen af disse fugle er genfundet. Der er i Danmark genfundet omkring 10 rovterner ringmærket i udlandet. Alle disse fugle stammer fra ynglekolonier ved det nordlige Østersøen.

Fuglen fra Kastrup er indleveret til museet og vil indgå i de videnskabelige samlinger.

Gammel rovterne. Foto: Rune Sø Neergaard.

Meget sjælden ringmærket ugle fundet på Falster

Med hjælp fra sin hund fandt jæger Leif Holm friske rester af en lille rovfugl eller ugle 11. november 2017 i midt i Hallerup Skov syd for Nykøbing Falster. Blandt resterne var en vinge og en fod som bar en ring fra Spanien.

Den spanske ringmærkningscentral, Aranzadi, meddeler nu at der er tale om en dværghornugle, der 1. april 2017 blev ringmærket som en voksen han nær byen Santpedor, nordvest for Barcelona, 1.621 km fra Hallerup Skov. Det er første gang en ringmærket dværghornugle er genfundet i Danmark, ja endda i Nordeuropa.

Dværghornugle er meget sjældent nord for sit udbredelsesområde og i Danmark er arten tidligere kun fundet fem gange: 1910 (Sydsjælland), 1917 (Brønshøj), 1982 (Skagen), 2003 (Filsø) og 2012 (Fornæs). Dværghornugle yngler almindeligt på den Iberiske Halvø, Italien, Balkan og Tyrkiet samt østover til det vestlige og centrale Asien. Arten findes også spredt udbredt i Frankrig og fåtalligt i det sydlige Centraleuropa, Ukraine og Hviderusland.

En teori på hvorfor en dværghornugle ender på Falster i november 2017, går på at der få uger forinden, i dagene 17-19. oktober, var kraftige varme vinde fra sydsydvest som bl.a. bragte en række sydlige natsværmere til Danmark – og muligvis også dværghornuglen. Læs mere om fundet på Falster her.

Vingen og foden med ring fra Hallerup Skov 11. november 2017. Foto: Mikkel Lausten. Indsat billede øverst til højre: Dværghornugle, Grækenland, 2005. Foto: Hans Lind.

Ringmærkning og Naturkalenderen 2018

Igen i år bidrager Ringmærkningscentralen med udvalgte genfundshistorier om ringmærkede fugle til Naturkalenderen. Endvidere er dette års ’videnskabelige’ trækfugle-indslag fra vores nu færdige PhD studerende Mathilde Lerche-Jørgensen som præsenterer spændende resultater fra hendes lyslogger-projekt på løvsangere. Kalenderen udgives af Forlaget Rhodos og er på 304 sider, smukt indbundet og rigt illustreret. Vejledende udsalgspris er 127 kr.

Læs mere om Naturkalenderen 2018 her.

En grønsisken besøger Bulgarien

I havnebyen Burgas ved Bulgariens Sortehavskyst fangede en lokal ringmærker d. 11. oktober 2017 en grønsisken med en dansk ring. Fuglen var ringmærket foråret forinden d. 19. april i en have i Gadevang i Gribskov. Fuglen, en han, blev således genfanget 1.851 km fra mærkningsstedet i sydøstlig retning.

En grønsisken i Gribskov i april måned kan stadig godt være en trækgæst og fuglen er derfor ikke nødvendigvis en dansk ynglefugl men kan måske være en ynglefugl fra Skandinavien.

I dansk kontekst er fundet dog stadig interessant da alle tidligere genfund syd for Danmark, er af fugle fundet mod sydvest eller syd, fra England-Frankrig-Portugal i vest til Norditalien-Tyskland i øst (se figur). Det er derfor ret usædvanligt at en grønsisken ringmærket i Danmark er fundet mod sydøst.

Genfund i Europa af grønsisken ringmærket i Sverige og Finland, er for langt størsteparten genfundet mod sydvest inden for samme område som fugle mærket i  Danmark. Begge lande har dog enkelte genfund på Balkan og nord for Sortehavet.

 

Figur: Samtlige genfund af grønsisken ringmærket i Danmark til og med 2002. Det nye fund fra Bulgarien er markeret med rødt. Tegning: Jon Fjeldså.

Første ringmærkede rødtoppet fuglekonge genfundet i udlandet

For første gang er en rødtoppet fuglekonge, ringmærket i Danmark, genfundet i udlandet. Den 21. oktober 2017 blev en rødtoppet fuglekonge han ringmærket ved Blåvand Fuglestation. 14 dage senere, 4. november, blev samme rødtoppede fuglekonge atter fanget af en ringmærker, denne gang ved byen Surhuizum i det nordlige Holland, 291 km fra Blåvand i syd-sydvestlig retning.

Tidligere genfund af rødtoppede fuglekonger er alle fundet nær det sted, hvor fuglene blev ringmærket. Til gengæld er to fugle ringmærket i udlandet inden for de seneste år genfundet i Danmark. Den ene fugl blev mærket 13. september 2014 i Belgien, og blev 3½ måned senere dræbt af en kat i Hadsund, Nordjylland. Den anden blev mærket 18. september 2015 i Holland og aflæst ved Blåvand under forårstrækket, 29. marts 2016.

Denne historie er også på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Rødtoppet fuglekonge. Foto: Anton Herrig Liebermann.