Et historisk genfund

Den 6. september 2014 var Jesper Nielsen ude for at søge efter skatte med sin metaldetektor. Jesper Nielsen søgte på marker og enge vest for Gundsømagle nær Roskilde Fjord. Blandt dagens skatte var en lille fuglering med inskriptionen ” 10943 H Pedersen FR-sund Denmark”.

I arkiverne på Statens Naturhistoriske Museum lykkedes det at finde mærkningsdata: Ringen blev sat på en stær 20. maj 1923 i Frederikssund by, for over 91 år siden!

Den videnskabelige ringmærkning af fugle, hvor et unikt nummer og en adresse stemples på en lille let metalring, er en dansk opfindelse. Det var overlærer Mortensen fra Viborg der udviklede metoden, som efter den første ringmærkning i 1899 hurtigt gav spændende resultater. En af Mortensens hjælpere, Holger Pedersen, flyttede til Frederikssund og begyndte at mærke med fugleringe stemplet ’Frederikssund’. Disse ringe blev benyttet i godt 10 år (1921-1931) og der blev mærket lidt over 9.100 fugle i Danmark, bl.a. 1.176 stære heraf 350 i 1923.

Hvornår stæren, der bar ringen fundet ved Gundsømagle, døde ved vi naturligvis ikke, men den ældste danskmærkede stær, som også er den ældste kendte i Europa, blev 22 år og 11 måneder.

Uddrag af Holger Pedersens arkiv som i dag findes på Statens Naturhistoriske Museum. Foto: Geert Brovad. Frederikssund-Breve-small